Programma's

Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp

1.1 Raalte Gezond is het gemeentelijke programma waarin alle activiteiten samenkomen die bijdragen aan fitte, gezonde inwoners, van jong tot oud. In 2023 zet we in op 5 thema’s roken, alcohol, overgewicht, middelengebruik en mentale gezondheid.

1.2 De gemeente Raalte had drie programma’s om de gezondheid van inwoners te bevorderen en activeren voor een gezonde leefstijl. We hebben ervoor gekozen om deze drie programma’s samen te brengen in één programma ‘Raalte Sportief en Gezond’ (zie programma 7). Vanuit dit programma worden inwoners en verenigingen gestimuleerd aanvragen te doen voor activiteiten die bijdragen aan een goede gezondheid van onze inwoners.

2.1 Op basis van de evaluatie van het actieplan Mantelzorg zetten we concrete acties uit in 2023 om de ondersteuning en waardering van Mantelzorgers in de komende jaren vorm te geven in Raalte. Dit doen we samen met mantelzorgers en Mantelzorgondersteuning Raalte.

3.1 Met het project Kansrijke Start werken professionals uit het medische en sociaal domein aan het versterken van de samenwerking rondom de eerste 1.000 dagen van een kind. Dit vergroot de kansen voor baby’s en peuters en kan problemen op latere leeftijd voorkomen. In 2023 werken we verder aan het verstevigen van de samenwerking door middel van netwerkbijeenkomsten.

3.2 In 2022 is het visiedocument 'Toekomstperspectief Kr8 van Raalte' vastgesteld.  Aan de hand van deze visie versterken we onze sociale basis en voorliggend veld. In 2023 ligt de focus op de implementatie van deze visie.

3.3 Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek voor ouders, jeugdigen en professionals bij vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Het CJG breidt de lessenreeks op het Carmel College Salland uit dat gericht is op het versterken van de weerbaarheid van jongeren. Het CJG gaat nauwer samenwerken met het jongerenwerk in het aanbieden van preventieve activiteiten.

4.1 We werken aan een sterk Veilig Thuis IJsselland dat nauw samenwerkt met het Centrum voor Jeugd en Gezin, gebiedsteams en maatschappelijk werk, zodat casussen waarin huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling speelt, zo snel mogelijk en zoveel mogelijk lokaal worden opgepakt en wachtlijsten worden voorkomen.

4.2 De huidige Regiovisie 2017-2022 Transformatie maatschappelijke opvang, verslavingszorg, openbare geestelijke gezondheidszorg en beschermd wonen ggz loopt af. In 2022 is de regionale programmaorganisatie (Deventer, Olst-Wijhe, Lochem, Zutphen en Raalte) gestart met de actualisatie van deze Regiovisie. Deze vernieuwde Regiovisie is vanaf 2023 van kracht.

4.3 Nieuwe contracten voor specialistische jeugdhulp worden afgesloten per 1 januari 2023. Aan de hand van een convenant gaat er met aanbieders gewerkt worden aan de transformatieopgaven Ambulantiseren en Kleinschalig gezinsgericht wonen. Dit betreft een meerjarig ontwikkelproces.   

4.4. Nieuwe contracten voor huishoudelijke ondersteuning worden afgesloten per 1 maart 2023. Door het implementeren van een nieuwe indicatie methode wordt resultaatgericht geïndiceerd.

5.1 We doen doorlopend mee aan het Actieplan Zelfstandig Thuis Wonen. Dit actieplan is opgesteld om samen met partners en inwoners te werken aan dat wat nodig is om mensen zolang en veilig mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Thema’s als Wonen, Meedoen, Ondersteuning en Zelfredzaamheid zijn hierin leidend. Het actieplan wordt geactualiseerd en aangevuld met elementen uit de woonzorgvisie die in 2021 is vastgesteld als onderdeel van het Programma Wonen. In 2023 bepalen we, hoe we een vervolg geven aan het Actieplan.

6.1 In 2019 is het Transformatieplan 'Doen wat nodig is voor onze inwoners' vastgesteld. Inmiddels zijn (bijna) alle projecten en acties uit dit plan afgerond of in uitvoering. Daarnaast heeft de tijd niet stil gestaan en zorgen ontwikkelingen als corona en de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, voor nieuwe uitdagingen in het sociaal domein. Daarom is het tijd om het Transformatieplan te herijken. In 2023 gaan we hiermee aan de slag.

6.2 We blijven werken aan de doorontwikkeling van de monitor sociaal domein die ons op regelmatige basis van sturingsinformatie voorziet, waarmee we beleidsmatige keuzes kunnen volgen en nieuwe keuzes onderbouwd kunnen maken.

6.3 In 2021 zijn we samen met onze partners in de wijk gestart met een wijkaanpak in de Wilgensingel. In deze wijkaanpak werken we samen met inwoners aan een betere leefbaarheid, sterkere sociale cohesie en (sociale) voorzieningen die goed aansluiten bij de behoeften van inwoners. Sindsdien is er veel in gang gezet, maar ook merken we dat we keuzes moeten maken over onder andere de scope en het doel van de wijkaanpak en de inzet die dit vraagt. In 2023 gaan we met college en raad in gesprek over het vervolg van de wijkaanpak.

7.1 Samen met het zorgkantoor en de zorgverzekeraar werken we in de regio Midden-IJssel aan de verbinding tussen het zorgdomein en het sociaal domein, zodat we de uitdaging die op ons afkomen meer vanuit gezamenlijkheid kunnen aanpakken. Concreet werken we hierbij aan de uitvoering aan de regiovisie en werken we aan een samenwerkingsagenda tussen gemeenten, zorgverzekeraar en zorgkantoor.

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2022 13:22:50 met de export van 12/08/2022 13:05:40