Programma's

Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp

Landelijke tekorten op de arbeidsmarkt hebben ook invloed op de inzet van huishoudelijke ondersteuning.  Hierdoor lopen de wachtlijsten op. Een effect hiervan is dat inwoners in de nabije toekomst misschien niet meer de ondersteuning kunnen ontvangen waarop zij vanuit de Wmo recht op hebben. Deze ontwikkeling is van invloed geweest op de verhoging van de tarieven voor huishoudelijke ondersteuning.

Eén van de prioriteiten van dit kabinet is te zorgen voor een woning voor iedereen. Voor veel mensen is het moeilijk passende huisvesting te vinden. Sommige mensen hebben nog minder kansen, omdat ze zich in een kwetsbare situatie bevinden. Het gaat om mensen die dak- en thuisloos zijn, die uitstromen uit een intramurale (zorg)instelling of detentie, statushouders, arbeidsmigranten en mensen met sociale of medische urgentie. Het verbeteren van de huisvesting voor deze aandachtsgroepen, vraagt een gezamenlijke inzet van gemeenten, corporaties en zorgpartners. Het programma Een Thuis voor Iedereen heeft als doel te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor alle aandachtsgroepen met een evenwichtige verdeling over gemeenten en met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding. Het programma legt hiermee een breed fundament voor de samenwerking tussen Wonen en Zorg zowel op gemeentelijk niveau als in de samenwerking met maatschappelijke partners.
In het najaar van 2022 wordt de Hervormingsagenda Jeugd 2022-2028 vastgesteld. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers), professionals en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stellen samen de agenda op. De agenda heeft tot doel te komen tot een financieel beheersbaar jeugdhulpstelsel en betere hulpverlening. De verwachting is dat er zowel op landelijk, regionaal als lokaal niveau hiervoor hervormingen worden doorgevoerd waar vanaf 2023 uitvoering aan gegeven gaat worden.

In 2022 heeft de aanbesteding voor specialistische jeugdhulp plaatsgevonden. De nieuwe overeenkomsten gaan per 1 januari 2023 in. Met het inkoopmodel wordt de transformatie van ambulante jeugdhulp, kleinschalig gezinsgericht wonen en normaliseren gestimuleerd.

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2022 13:22:50 met de export van 12/08/2022 13:05:40