Programma's

Openbare orde en veiligheid

1.1 We leggen in de eerste helft van 2023, de vernieuwde veiligheidsstrategie (2023-2026) ter vaststelling voor aan de raad. Daarnaast geven we uitvoering aan het bijbehorende IVS Uitvoeringsplan 2023.

1.2 We ontwikkelen de samenwerking met politie op het gebied van openbare orde en veiligheid door. Specifieke aandacht is er voor de doorontwikkeling van de samenwerking met de wijkagenten. We zetten de samenwerking rondom de inzet van bestuurlijke bevoegdheden van de burgemeester voort.

1.3 We stellen met onze Veiligheidspartners (politie, veiligheidsregio en openbaar ministerie) gezamenlijke prioriteiten vast. We zorgen voor een afgestemde aanpak, die vastgelegd is in het jaarplan van het Regionaal Coördinatiepunt Integrale Veiligheid. Daarnaast stemmen we in dit verband de aanpak van ordeverstoringen af voor, zowel acuut als ter voorbereiding op verwachte verstoringen.

1.4 We zijn betrokken bij de uitwerking en uitvoering van de thema’s genoemd in de Beleidsagenda 2023-2026 van de Veiligheidsregio IJsselland. We zorgen voor lokale borging van de afspraken die vastgelegd zijn in het regionaal Crisisplan.  

1.5 We spelen actief in op het ondersteunen van veiligheidsinitiatieven vanuit de samenleving. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) bedrijventerrein en winkelgebied in Raalte wordt voortgezet.

2.1 We geven prioriteit aan digitale veiligheid. We zetten in op zelfredzaamheid door het geven van voorlichting over het herkennen van signalen en uitleg over het melden van signalen.

2.2 Het lokaal ondermijningsoverleg wordt voortgezet, waarbij we inzetten op het samenbrengen van signalen van ondermijning en de gezamenlijk aanpak hiervan. We organiseren opnieuw een of meerdere integrale controles (afhankelijk van signalen). Verder is er aansluiting met het overleg van (regionale) partners op het gebied van ondermijning. Daarnaast wordt regionaal bekeken hoe we meer gebruik kunnen maken van regionale structuren en financieringsmogelijkheden op dit gebied.

2.3 We zetten de werkzaamheden vanuit het project Veilig Buitengebied voort, met name gericht op de fysieke voorlichting voor bewoners en ondernemers van het buitengebied rondom ondermijnende criminaliteit.

2.4 Door invoering van de regionale bestuurlijke agenda Zorg & Veiligheid, wordt beoogd de onderlinge afstemming tussen de ketenpartners verder te optimaliseren. Lokaal betekent dit voor veiligheid, dat we inzetten op het behouden van de korte lijnen met onze interne- en externe partners.

3.1 De boa’s worden, mede op basis van het Vergunningverlening, Toezichten en Handhaving (VTH) uitvoeringsbeleid, ingezet op samenleving gestuurd en risicogestuurd toezicht. In het kader van het KVO surveilleren de boa’s in het winkelgebied. Daarnaast reageren ze op meldingen van inwoners.

3.2 Het instrument buurtbemiddeling wordt geëvalueerd. Op basis hiervan wordt een voorstel voorgelegd aan de raad over de voortzetting en financiering van buurtbemiddeling.

4.1 Om goed voorbereid te zijn op rampen en crisis, organiseren we in regionaal verband frequent trainingen en oefeningen voor betrokken functionarissen. Daarnaast onderzoeken we hoe ingezet kan worden op het voorkomen van, maar ook de aanpak van ontstane maatschappelijke onrust.

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2022 13:22:50 met de export van 12/08/2022 13:05:40