Programma's

Onderwijs, werk en inkomen

Als gevolg van conjuncturele ontwikkelingen is er sprake van een toename van vacatures en afname van werkloosheid. Dat creëert kansen voor inwoners die op zoek zijn naar een baan of meer uren willen werken. Tegelijkertijd zijn er ook structurele ontwikkelingen die maken dat met name laagopgeleiden het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld vanwege het verdwijnen van routinematig werk en de hogere eisen aan werknemersvaardigheden.

De gevolgen van de coronacrisis op de economie lijken beperkt te zijn. Het risico op inkomensarmoede (aantal huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens) daalde over het algemeen zelfs. Tegelijk neemt de financiële kwetsbaarheid van specifieke groepen toe. Hoewel het risico op inkomensarmoede daalde, kampen inmiddels steeds meer mensen met een stijging van vaste lasten, bijvoorbeeld op het gebied van energie, huur en andere vaste lasten.  

Nederland kampt op dit moment met een groot tekort aan asielopvangplekken. Dit komt onder andere door de zeer beperkte doorstroommogelijkheden voor statushouders, die daarom genoodzaakt zijn (te) lang in een asielzoekerscentrum te verblijven. Het Rijk gaat de taakstelling huisvesting statushouders fors verhogen. Daarnaast worden gemeenten dringend verzocht om statushouders versneld op te vangen in tussenvoorzieningen.

De stijgende energieprijzen en toenemende inflatie zorgen ervoor dat steeds meer inwoners moeite krijgen om rond te komen. We bieden de inwoners met de laagste inkomens een tegemoetkoming in de vorm van de energietoeslag, maar het is niet uit te sluiten dat dit in sommige situaties onvoldoende is om de (financiële) problemen aan te pakken. Op dit moment is bekend dat het Rijk komt met een pakket aan maatregelen, maar het is nog onvoldoende duidelijk wat dit pakket inhoudt.

Deze pagina is gebouwd op 12/08/2022 13:22:50 met de export van 12/08/2022 13:05:40